Osteopatia

Mitä on osteopatia?

Osteopatia on manuaalinen hoitomuoto, jossa sinut huomioidaan yksilönä. Osteopatia sopii kaikenikäisille terveydentilasta riippumatta. Osteopatia keskittyy enemmän ihmisen terveydentilaan kuin sairauksiin. Osteopaatti tutkii ja hoitaa kehon häiriö- ja kiputiloja, parhaassa tapauksessa ennalta ehkäisevästi. Osteopaatti on kehon toiminnan ja rakenteen asiantuntija, joka tarkalla palpaatiolla, eli käsin tunnustelulla pystyy huomaamaan kehosta erilaisia jännityksiä ja häiriötiloja, jotka voivat estää kehoa toimimasta optimaalisesti. Hoidon tavoitteena on saavuttaa tila, jossa keho toimii mahdollisimman vähän itseään vastaan. Ostepaattisessa hoidossa hyödynnetään laajasti erilaisia manuaalisia eli käsin tehtäviä tekniikoita. Tekniikoilla voidaan käsitellä muun muassa pehmytkudoksia, sidekudoksia, luita ja niveliä, manipuloida ja liikuttaa tuki- ja liikuntaelimistöä sekä vaikuttaa hellävaraisesti sisäelimiin, hermostoon ja kehon nestekiertoon. Tekniikat ovat hellävaraisia, joiden avulla pyritään mahdollisimman tehokkaaseen hoitoon tuottamatta keholle kipua tai ylimääräistä stressiä. Kun asiakas pystyy rentoutumaan hoidossa, niin silloin keho on vastaanottavaisempi ja hoito on usein vaikuttavampaa. Keholla on rajattu vastaanottokyky, jota ei tulisi hoidossa ylittää. Tämän vuoksi hoitoaika vaihtelee noin 15 minuutista 45 minuuttiin. Jokainen hoitokerta on yksilöllinen ja mukautetaan asiakkaan sen hetkiseen hyvinvoinnin tilaan.

  Osteopatian kehittäjä Andrew Taylor Still.

  Osteopaatti on Valviran hyväksymä, nimikesuojattu terveydenhuollon ammattilainen. Osteopaatti (AMK) on neljän vuoden tutkinto Metropolia ammattikorkeakoulussa. Koulutus keskittyy anatomiaan ja fysiologiaan, manuaaliseen tutkimiseen ja hoitotekniikoihin sekä kliiniseen harjoitteluun. Koulutukseen sisältyy myös vahvasti erotusdiagnostinen osaaminen ja erilaisten lääkehoitoa vaativien tilojen tunnistaminen.

  Osteopaattisen hoidon tavoitteena on saada kehosi toimimaan hyvin yhtenä kokonaisuutena, minkä myötä kivut ja vaivat vähenevät ja kehon yleinen terveydentila kohenee. Osteopaatti ei keskity pelkästään kehossa esiintyviin ongelmiin vaan myös ympäristötekijöihin ja ulkopuolisiin tekijöihin (esim. stressi ja henkiset traumat). 

  Minkälaisten vaivojen kanssa voi tulla osteopaattiseen hoitoon?

  Osteopaattiseen hoitoon voit tulla lähes minkä vaivan takia. Yleisimpiä osteopaattien hoitamia vaivoja ovat päänsäryt, selkä-, polvi- ja olkapääkivut sekä kehon erilaiset stressitilat (esim. pitkään jatkunut stressi). Osteopaattiseen hoitoon voit tulla myös ilman erillistä vaivaa. Tällöin osteopaatti voi kartoittaa kehon sen hetkisen tilan/voinnin sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin. 

  Osteopaattiseen hoitoon hakeudutaan usein seuraavista syistä:

  • Stressi ja sen aiheuttamat jännitystilat
  • Selkäkipu
  • Päänsärky, huimaus, migreeni
  • Lihasjäykkyydet ja -kivut
  • Niska- ja hartiaseudun jännitys
  • Erilaiset niveloireet (leuka, nilkka-, polvi-, lonkka-, rannenivel, kyynärpää ja olkapää ongelmia)
  • Hermo-oireet (mm. iskiasvaiva ja rannekanavaoireyhtymä)
  • Uniongelmat
  • Erilaiset ruuansulatusongelmat
  • Välilevyongelmat
  • Onnettomuuksien jälkitilat
  • Leikkausten jälkitilat
  • Astma ja hengitysongelmat
  • Raskausajan oireilut
  • Yleinen kehon hyvinvoinnin kartoitus

  Osteopaatti pystyy auttamaan kehoa palautumaan monenlaisista vaivoista ja oireista. Osteopaattisessa filosofiassa jokainen vaiva on oire jostakin kehontoimintahäiriöstä. Tällä keho yrittää kertoa, että kaikki ei ole hyvin. Osteopaattisessa hoidossa ei hoideta ainoastaan oiretta vaan pyritään löytämään oireiden aiheuttaja eli syy oireilulle. Tarkan anatomian, fysiologian ja kehon toiminnan tietämyksen pohjalta osteopaatti pyrkii löytämään oireille syyn. Syytä kartoitetaan kehosta oirealueiden ympäriltä sekä toiminnallisten ja anatomisten yhteyksien kautta myös kauempaa oirealueesta.

  Mitä odottaa ensimmäiseltä hoitokäynniltä?

  Ensimmäisellä käynnillä osteopaatti suorittaa laajan haastattelun, jossa tiedustellaan mm. käynnin syy ja oirekuva, yleistä terveydentilaa, mahdolliset lääkitykset ja muut hoidot. Osteopaatti kirjaa tiedot potilastietoihin. Haastattelun jälkeen osteopaatti suorittaa perusteellisen tutkimuksen. Osteopaatti voi pyytää sinua riisumaan osan vaatteista tutkimusta varten. Tutkiminen ja hoito voidaan myös suorittaa ns. urheiluvaatteissa eli toppi/t-paita ja urheilutrikoot/-shortsit. Tutkimisen jälkeen tai sen lomassa osteopaatti tekee yhdessä potilaan kanssa hoitosuunnitelman. Osteopaatti hoitaa kehoa tutkimuksessa havaittujen löydösten perusteella. Hoidossa käsitellään hellävaraisesti kehon eri kudoksia ja pyritään kivuttomaan hoitoon. Osteopaatti voi myös ohjata ja suositella harjoitteita ja itsehoito-ohjeita kotiin hoidon tueksi. Tarpeen mukaan hän voi suositella myös muita terveydenhuollon palveluita paranemisen edistämiseksi.

  Jos sinua kiinnostaa osteopatia tai mietit olisiko osteopatiasta sinulle hyötyä, niin ota reilusti yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla ja kysy lisää. Voit myös varata ajan ajanvaraussivuilta.