Purentalihasten hoito

Purentalihakset, niiden ongelmat ja hoito

 

Puremaongelmilla, ts. bruksismilla tarkoitetaan hampaiden narskuttelua tai tarpeetonta yhteen puremista. Puremaongelmat ovat yleisiä ja niistä voi aiheutua useita erilaisia vaivoja. Niiden taustalla voi olla esimerkiksi rakenteellinen vika, leukanivelen toimintahäiriö tai stressi. Stressatessa monet ihmiset usein purevat hampaitaan yhteen huomaamattaan. Liiallinen pureminen tai jatkuva leuan jännittäminen voi aiheuttaa liiallista jännitystä purentalihaksissa ja voi sitä kautta aiheuttaa monia erilaisia oireita pään, suun ja niska-hartiaseudun alueille.

Oireita voivat olla mm:

  • Pään-, hartioiden- tai/ja kasvojensäryt (usein aamuisin)
  • Epämiellyttävyyden tunne kaulan pinnallisissa lihaksissa ja rintakehässä
  • Huimaus ja tasapainovaikeudet
  • Leukanivelen naksuminen, ”paukkuminen”, rahina
  • Hampaiden vihlominen ja purenta-arkuus
  • Hampaiden kuluminen, paikkojen lohkeaminen
  • Hampaiden narskuttelu

Lievemmät purentalihasten ongelmat eivät välttämättä oireile hampaistossa, mutta voi ylläpitää esimerkiksi jatkuvia hartiaseudun ongelmia. Hampaita yhteen purtaessa aktivoituu purentalihasten lisäksi myös niska-hartian ja kaulan lihakset. Jos jännittää jatkuvasti purentalihaksia, jännittää myös edellä mainittuja lihaksia ja sitä kautta heikentää mm. aineenvaihduntaa kyseisellä alueella.

Usein oireita ei osata yhdistää purentaan ja vaivojen todellinen syy jää selvittämättä.

Pään ja niska–hartiaseudun säryt

Pään ja niska–hartiaseudun särkyihin on monta syytä. Yhtenä ei niin tuttuna tekijänä näille vaivoille on purentalihasten erilaiset ongelmat, esim. stressistä aiheutuva hampaiden yhteen pureminen, jolloin kudokset väsyvät. Tyypillinen purennan toimintahäiriöstä johtuva oire on jatkuva päänsärky. Siihen yhdistyy usein myös niska- ja hartiaseudun kireys. Kasvojen alueella voi ilmetä myös muita epämääräisiä kiputiloja sekä puutuneisuuden tunnetta. 

Purentalihakset ovat vahvasti yhteyksissä kallonpohjan, niska-hartiaseudun ja kaulan lihaksiin.

 

Milloin kannattaa tulla purentalihasten hoitoon?

Jos vastaat kahteen seuraavista kysymyksistä KYLLÄ, varaa aika hoitoon!

  1. Oletko stressaantunut?
  2. Onko sinulla päänsärkyjä?
  3. Onko sinulla niska-hartiaseutu usein jumissa?
  4. Puretko hampaita yhteen / narskutatko?
  5. Rahiseeko / lonksuuko leukasi esim. syödessä?
  6. Onko sinulla korva– ja/tai hammaskipuja?
  7. Käytätkö purentakiskoja öisin?
  8. Väsyykö leukasi helposti? 

 Hoidon sisältö 

Hoito aloitetaan haastattelulla, jonka jälkeen tutkitaan kaularangan ja leukanivelen aktiiviset ja passiiviset liikeradat. Haastattelun ja tutkimisen jälkeen käsitellään pinnalliset purentalihakset. Tämän jälkeen hoidetaan syvemmät purentalihakset, joihin päästään käsiksi suun sisäpuolelta (joita käsitellessä käytämme suojahansikkaita). Sitten siirrytään käsittelemään kaulan ja niska–hartiaseudun lihaksia. Lopuksi tehdään vielä rentouttava hoito kallonpohjan lihaksille.

Hoidon jälkeen on hyvä noudattaa varovaisuutta syömisessä ja suun maksimaalisessa avaamisessa esim. haukoteltaessa. Myöskään purukumin jauhamista ei suositella käsittelyn jälkeen. Näin vältetään juuri rentoutettujen lihasten suojakrampit ja mahdolliset leukanivelen loksahdukset tai sijoiltaan menot. Hoidon jälkeen on myös hyvä juoda vettä, jotta vältytään turhilta päänsäryiltä. Käsittelyarkuutta voi esiintyä muutamana seuraavana päivänä, mutta pitäisi mennä ohi noin 1-2 päivässä.