Hieronta

Hierontapalvelut Helsingin Lauttasaaressa

 

Hieronta on hoitotarkoituksessa suoritettavaa pehmeisiin kudoksiin kohdistuvaa liikkuvaa painamista, joka toteutetaan erilaisin hierontaottein, esimerkiksi erilaiset sively ja hankausotteet. Hieronnassa hoidetaan lihasten ylijännitystiloja, mutta samalla keskittyen mahdollisimman kokonaisvaltaiseen asiakkaan kohtaamiseen ja hoitoon. 

 

Yksitoikkoinen työ, virheelliset/staattiset työskentelyasennot  ja kova fyysinen harjoittelu aiheuttavat  liiallista lihasjännitystä, joka rajoittaa verenkiertoa sekä aiheuttaa hapenpuutetta kudoksiin. Tämän seurauksena lihaksiin syntyy erilaisia kuona–aineita kuten maitohappoa. Maitohapon kerääntyminen soluihin alentaa niiden pH:ta eli solut muuttuvat happamammiksi, jonka seurauksia ovat lihaskovettumat (jumit) ja kivun tunne.

 

Miltä hieronnan pitäisi tuntua?
Hieronta hoitotapahtumana pitäisi olla enimmäkseen rentouttava. Asiakkaan tulisi voida luottaa hierojaan ja hänen ammattitaitoonsa, sekä pystyä rentoutumaan mahdollisimman hyvin. Hieronnan voimakkuus vaihtelee hoidon tavoitteen, hierottavan alueen ja asiakkaan tuntemuksien mukaan. Rentouttavan ja turvotusta poistavan hieronnan tulisi olla kevyttä. Lihaksia muokkaavan eli ylijännitystä ”purkavan” hieronnankaan ei välttämättä tarvitse olla kovaa vaan sekin on usein pehmeää, mutta hieman napakampaa. Hieronta ei saa aiheuttaa kipua, vaan se saa korkeintaan tuntua ”makean kipeltä”. Tämän vuoksi hierojan ja asiakkaan kommunikointi on tärkeää, jotta hierontaan löydettäisiin sopiva voimakkuus ja näin ollen saataisiin hoitotapahtumasta irti paras mahdollinen lopputulos. Älä epäröi sanoa hierojalle, jos hieronta tuntuu liian voimakkaalta tai kevyeltä
Milloin hierontaan?
Jos kärsit jännitysniskasta tai lihasperäisestä päänsärystä niin silloin suosittelen hierontaa, koska hieronnalla voidaan vaikuttaa lihasperäiseen päänsärkyyn, joka mahdollisesti johtuu niskahartiaseudun lihaskireyksistä. Jännittyneen lihaksiston verenkierto on vaikeutunut ja aiheuttaa usein kivun tunnetta takaraivon tai ohimoiden alueelle. Myös purema–, päännyökkääjä– ja ohimolihaksien kireydet voivat aiheuttaa säteilykipua päänalueelle. Hieronnalla pyritään rentouttamaan kyseiset lihakset, jolloin useimmiten saadaan helpotusta päänsärkyyn ja kivun tunteeseen. Päänsärky voi olla myös stressioire, jolloin hieronta yleisen rentoutumisen myötä alentaa stressitasoja ja helpottaa tilannetta.
Kuinka usein hierontaan?
Hieronta–aikataulu ja tarve on aina yksilöllistä. Akuuteissa vaivoissa suositellaan 3–5 hierontakertaa toteutettuna viikon välein. Ylläpitävää/ennaltaehkäisevää hierontaa suositellaan kerran kuukaudessa tai joka toinen kuukausi. Hieronta kertojen tiheys on yksilöllistä. Jotkut saattavat tarvita hierontaa kerran viikossa, toiset kerran kolmessa viikossa ja jotkut useamman kuukauden välein. Tiheyteen vaikuttavat yksilölliset asiat kuten työ, harrastukset, lihaksisto ja fysiologia. Hieronta–aikataulu ja tarve suunnitellaan jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti ja muutetan sitä aina tarpeen mukaan.
Esimerkkejä hieronta–aikojen sisällöistä:

30 min hieronta

Niskahartiaseutu – sisältäen lihasten käsittelyn lapaluiden tasolta päähän asti.

45 min hieronta

Koko selkä – sisältäen lihasten käsittelyn alaselästä, pakaroiden yläpuolelta päähän asti.

60 min hieronta

Jalat molemmin puolin ja pakarat – sisältäen jalkojenlihasten käsittelyn molemmin puolin jalkapohjista pakaroihin asti.

90 min hieronta

Koko selkä, rintaihakset ja kädet – sisältäen koko selän lihasten käsittelyn alaselästä pakaroiden yläpuolelta päähän asti ja rintalihakset sekä kädet kauttaaltaan sormista olkapäihin asti.

Purentalihasten rentoutuskäsittely 60min

Sisältäen pinnallisten ja syvien purentaalihasten rentouttamisen, pään ja kasvojen pintapuolelta ja suun sisäpuolelta. Sisältää myös yläniskan alueen pehmytkudoskäsittelyn.

* Kaikki hoidot sisältävät ensikäynnillä asiakastietolomakkeen täytön ja alkukartoituksen kehontilasta. Jokaiseen käyntiin sisältyy alkututkiminen eli lihaskireyksien, liikerajoituksien ja mahdollisten kiputilojen kartoittaminen.

Klassinen hieronta ja urheiluhieronta

Klassinen hieronta ja urheiluhieronta eroavat toisistaan pääsääntöisesti vain otteissa ja asiakkaan tarpeessa (esim. urheilijan eri kaudet). Klassisessa hieronassa käytetään enemmän lihassyiden mukaisia pitkälinjaisia otteita, kun taas urheiluhieronnassa käytetään tämän lisäksi myös lihassyiden poikittain kulkevia otteita. Klassinen hieronta on enemmän rentouttavaa hierontaa kun taas urheiluhieronta on enemmän lihasta muokkaavaa eli ylijännitystä ”purkavaa” hierontaa.

Omassa hieronta hoidossa sekoitan molempia tekniikoita tarpeen mukaan saadakseni mahdollisimman hyvän lopputuloksen. Halutessaan minulta voi tilata erikseen klassista hierontaa tai urheiluhierontaa.

Urheiluhieronta

Urheilussa harjoitusmäärät ja tehot ovat kovia. Kilpaurheilija rasittaa kehoaan aina äärirajoille asti. Siksi onkin tärkeää, että elimistön toipumista autetaan lihashuollon avulla. Lihashuollon puutteesta kehittyy helposti vaikeitakin lihasperäisiä ongelmia, jotka saattavat johtaa pitkäaikaisiinkin vaivoihin ja treenikieltoon. Hieronta yhdessä venyttelyn ja kokonaisvaltaisen kehonhuollon kanssa ehkäisee lihasperäisiä ongelmia ja vähentää loukkaantumisriskiä. Urheilijalla niinkuin aktiiviliikkujallakin hieronta ja kehonhuolto pitäisi olla säännöllistä.

Keho tarvitsee lepoa palautuakseen harjoittelusta. Urheiluhieronta onkin yksi tehokkaimpia tapoja nopeuttaa palautumista. Urheiluhieronta poistaa lihaskudosten jännitytiloja, korjaa tietyn ongelma–alueen ja rentouttaa yleisesti koko kehoa. Hierojan suorittamalla hoidolla saadaan myös tietoa ja palautetta lihasten tilasta, kunnosta ja muutoksista. Vajaan palautumisen oireita ovat mm. lihas– ja nivelkipu, jännetupin tulehdus ja nivelpussin tulehdus. Liiallisesta harjoittelusta ja vajaasta palautumisesta seuraa usein ylikunto, jonka oireita ovat; väsymys, rauhattomuus, psyykkinen jännittyneisyys (ärtyneisyys), ja yleistyneet määrittelemättömät särky– ja kipuoireet eripuolilla kehoa. Nämä kaikki pystytään välttämään huolehtimalla kehonhuollosta ja palautumisesta.

Hieronnan tavoite määrittelee millaisia otteita ja tekniikoita käytetään sekä hieronnan keston. Urheiluhieronnssa on kolme päätapaa, jotka ovat muokkaava, palauttava ja kilpailuun valmistava hieronta.

Muokkaava hieronta

Pyritään pehmentämään lihaskudosta, poistamaan ylijännitetiloja ja ”rikkomaan” lihassäikeiden välille syntyneitä kiinikkeitä. Voimakkaat ja napakat otteet. Kesto n. 1–2 tuntia.

Palauttava hieronta

Pyritään rentouttamaan lihakset ja koko keho. Kiihdytetään verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, jotta saadaan putsattua kuona–aineet pois lihaksista. Pehmeät ja kevyet otteet. Kesto n. 30–90 min.

Kilpailuun valmistava hieronta

Pyritään buustaamaan nestekiertoa ja herättämään lihaksisto ja hermosto. Kevyet otteet (ravistelu, täristys, puristelu). Kesto n. 10–20 min.

 

Urheiluhieronnan ajoitus

Urheilijan lihashuollossa hieronnan osalta on tärkeää ajoitus. Milloin tehdään, mitä tehdään ja miksi tehdään. Harjoituskaudella ja sen jälkeen hieronnalla on tarkoitus renotuttaa lihakset ja palauttaa niiden elastisuus voimakkaalla muokkaavalla hieronnalla (syvähieronnalla). Jos urheilijalla on tasutalla säännöllinen hieronta tottumus niin silloin voidaan tehdä tehokas muokkaava hieronta noin viikkoa ennen kilpailua. Jos ei ole säännöllistä hierontaa niin silloin muokkaava hieronta pitää tehdä yli viikko ennen kilpailuja. Kilpailukaudella hieronta on kevyttä ja lihaksiston kuntoa ylläpitävää. Ennen kilpailua tehtävällä hieronnalla voidaan myös varmistaan urheilijan lihaksiston kunto. Kilpailupäivänä tehtävä hieronta on suoritukseen valmistavaa lämmittelyhierontaa, jolla kiihdytetään verenkiertoa ja herätetään hermosto. Tätä ei toteuteta kumminkaan välittömästi ennen suoritusta vaan ennen huolellista valmistavaa suoritukseen lämmittelyä.

Paras ajankohta hieronnalle on kovan harjoitusjaksion tai kilpailujen ja loppuveryttelyjen jälkeen. Tällöin lihaksisto on vielä lämmin eikä jäähtynyt ja ”kovettunut”. Jos hieronnan toteuttaminen ei ole mahdollista välittömästi loppuveryttelyn jälkeen, niin silloin lihaksisto täytyisi pitää lämpimänä esim. pukeutumisella ja liikkumalla.

Urheiluhieronnan vaikutukset:

  • Lisääntynyt elastisuus lihaksissa ja kudoksissa
  • Tehostunut verenkierto ja aineenvaihdunta
  • Kitkan lämpövaikutus
  • Arpikudoksen ja kiinnikkeiden rikkominen
  • Kivun lievitys
  • Venytys
  • Rentoutuminen
  • Hermoston reaktivaatio
  • Autonomisen hermoston tasapainotus